Hur man väljer den bästa klättringsanläggningen för din trädgård

Det finns fem viktiga frågor du behöver fråga innan du köper en klättringsanläggning.

Kommer din klättringsanläggning att planteras i sol eller skugga? Och glöm inte en nordvändig gräns är “skugga”!
Hur stor är klättraren att få?
Klättrar den av twining, med sugare / antennrötter eller bara när de är bundna i?
Är klättraren långsam eller snabbväxande?
Vad är blommorna som? (minst viktig!)
Eftersom du behöver bestämma hur mycket arbete du ska göra …
Garden Designer Posy Gentles påpekar att olika klättrare innebär olika mängder underhåll. En wisteria är till exempel väldigt vacker, men det kommer att behöva mycket specifikt beskärning två gånger om året. Och när det är moget, kommer det förmodligen att vara lite extra skärning när det kommer ur kontroll. Några av detta kan vara på stegar om det växer högt.

Men en klättringsrosa, förutsatt att du väljer en som inte växer för roterande, behöver bara bindning i plus en en gång om året. Och murgröna behöver nästan ingen omsorg alls, även om du kanske vill sluta sprida det för långt.

Min enklaste vårdklättringsanläggning är min varierade Hardy Kiwi (Actinidia Kolomikta). Det är också min mest beundrade. Dess rosa stänkta löv är en glädje. Jag trimmer det när det sprider sig för mycket men det är annars fri från sjukdomar, skadedjur eller stör.

Så titta på dessa fem frågor här mer detaljerat, så du kan köpa en klättrare som passar din livsstil.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *